Ajurveda i konstitucijski tipovi

Ajurveda jest znanost o životu. Govori nam o tri osnovna konstitucijska tipa.

Ajurveda je drevna znanost koja nas uči kako postići i održati harmoniju u nama. Sve u prirodi sačinjeno je od 5 osnovnih elemenata: zemlja, voda, vatra, vjetar (zrak) i eter. Također i naše biće ima svih 5 elemenata, no svatko od nas ima drugačiji omjer. Ovaj omjer određuje koji konstitucijski tip (dosha) će biti dominantan.

“Svatko od nas je jedinstven s obzirom na omjer osnovnih elemenata u sebi. Ovaj omjer određuje našu najzastupljeniju karakteristiku (doshu).”

Tri su glavna konstitucijska tipa: vata, pitta i kapha. Vatu karakterizira vjetar i eter. Promjenjiva je, kreativna, puna ideja i planova, nestabilna, hladna i suha. Pittu karakterizira vatra i voda. Odlučna je, impulzivna, brza, pokretljiva, emocionalna, eksplozivna, energična, masna i topla. Kaphu karakterizira zemlja i voda. Spora je, dobar promatrač, inertna, teška, hladna, vlažna.

Svatko ima sve 3 doshe

Korisno je znati koja je dosha dominantna, a koja najmanje zastupljena kako bi znali na koje načine i u koje godišnje doba da podržimo naš sustav u svrhu optimalnog funkcioniranja, dobre energije, fokusa i radosnog osjećaja. (#ajurveda #dosha #konstitucija) Kroz individualna savjetovanja možemo utvrditi tvoju dominantnu došu. Kada znaš koja doša ti je najviše a koja najmanje zastupljena, možeš saznati i koje namirnice, vrsta prehrane, rituali i ostali korisni postupci te mogu najbolje podržati.

Rezerviraj svoj termin već danas.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top

VRIJEME TI CURI KROZ PRSTE?

Hvala ti što preuzimanjem odgovornosti za svoj život podižeš globalnu razinu svijesti i činiš ovu planetu boljim mjestom za život!

Tvojom prijavom za ovaj besplatni sadržaj dobivaš vođeni video postavljanja namjere koji ti pomaže da u samo 5 minuta:

  • ostvariš bolji fokus usmjeriš svoju energiju na prava mjesta kako ti vrijeme ne bi curilo kroz prste
  • kvalitetnije kreneš u dan
  • imaš više jasnoće i unutarnjeg mira
  • djeluješ proaktivno bez da si prelaziš granice (ili dopuštaš drugima da ti to čine)